Portfolio

Stichting Antheil

George Antheil was een componist die gebruik maakte van onconventionele instrumenten (sirenes bijvoorbeeld) en veel experimenteerde met muziek. In zijn muziek hoor je een hoeveelheid aan verschillende (soms) ondefinieerbare geluiden en klanken. Het klinkt als een chaos! Op de academie werd een opdracht ontwikkeld voor het fictieve Stichting George Antheil: een huisstijl ontwerpen. Daarnaast een affiche voor een (fictief) festival.

Of je nu wel of niet de muziek van George Antheil kan waarderen (ik kan dat niet), hij was zijn tijd vooruit. De typografie van de huisstijl is daarom modern, geometrisch, futuristisch (pick one! Or all three!). Gecombineerd met de kleur rood omdat zijn muziek chaotisch of agressief kan overkomen.

Het affiche staat los van de huisstijl en was conform de opdracht vanuit de academie vooral bedoeld om “helemaal los te gaan” qua ontwerp. Vereiste was om beeld te gebruiken dat met de hand (en dus niet op de computer) is vervaardigd. De hoeveelheid aan klanken en geluiden wilde ik omzetten in een hoeveelheid aan detail in het beeld. De klanken zijn soms hard, soms zacht, erg divers en niet altijd duidelijk wat het is. Uiteindelijk ben ik gaan experimenteren met een bak sieraden: een hoeveelheid aan vormen, hard en zacht en niet altijd herkenbaar. Door te experimenten met diepte en composities ontstaan er interessante beelden. Deze gecombineerd met typografie en kleur brengen het gevoel van chaos over dat ik herken in de muziek van George Antheil.

antheil_01
Huisstijl Stiching George Antheil

 

antheil_02
Affiche George Antheil

 

antheil_03
Beeldexperimenten voor het affiche

 

Project info

AKV | St. Joost
30 juli, 2015