Portfolio

Poëzie

Mijn tweede afstudeerproject is ontstaan rondom het thema Poëziefestival. Ik begon mijn project met de vraag: poezie, voordragen van gedichten, maar wat als praten nu juist een probleem is? Zodoende kwam ik al vrij snel uit bij een poëzie voor mensen die stotteren. Een belangrijk aspect van poezie is het associatief vermogen en ruimte voor eigen ideeën en inbreng. Bij stotteren zijn mensen geneigd de stotteraar “aan te vullen”, denken te weten wat die gene gaat zeggen. Je hebt al een associatie met de klank, vult het in naar eigen idee. Zou stotteren dan geen aanvulling op poezie kunnen zijn?

De uiteindelijke uitwerking van het project is vrij autonoom: een gedichtenbundel met 12 gedichten over stotteren. De verschillende aspecten van stotteren heb ik in de vormgeving van de gedichten naar voren gebracht. Hoorbaar in het stotteren zijn herhaling, oprekken en onderbreken van klanken. Deze aspecten heb ik als visueel middel gebruikt in de vormgeving van de gedichten. Belangrijker is echter de diepere laag die bij veel mensen die stotteren een belangrijke rol in hun leven speelt. Zie het als het topje van de ijsberg: men hoort alleen het stotteren maar onder water spelen gevoelens als angst, onzekerheid, minderwaardigheid een grote rol. Die diepere laag heb ik gevisualiseerd door letterlijk een laag aan de gedichten toe te voegen: middels een Japanse bindwijze (dubbelvouwen van het papier) ontstaan er 4 lagen voor 1 pagina in het boek. Voor de uitwerking heb ik kalkpapier gebruikt. Daardoor drukken al deze lagen door elkaar heen en beïnvloeden elkaar.

Het boek is aangevuld met uitspraken van bekende en minder bekende mensen die stotteren. Het doel van het boek is om stotteren in een positief daglicht te zetten. Ik stotter zelf niet, maar ik weet dat ik niet kan spreken van “de schoonheid van stotteren” omdat stotteren voor heel veel mensen een groot probleem is. Maar met dit boek wil ik de andere kant ervan belichten, de positieve gedichten over stotteren, de positieve uitspraken en de visuele aspecten die voortkomen uit stotteren moeten bijdragen aan een positievere kijk op stotteren.

Dit project is samen met Meatless Monday mijn afstudeerwerk aan de Kunstacademie AKV | Sint Joost. Waar Meatless Monday qua ontwerp meer de kleurrijke, illustratieve kant belicht wilde ik met dit project een serieuzere visuele toon neerzetten om een andere kant van mij als ontwerper te laten zien. De focus in dit project ligt meer op typografie en bindwijze. Met beide projecten heb ik op de afstudeerexpositie van het AKV  St. Joost gestaan. Met het Poezie project deed ik ook mee aan de expositie Zeeuwse Lichting 2014.

Hier onder een selectie van spreads en details uit het boek.

poezie01
Voorkant + Japanse bindwijze

 

poezie01
Japans boekbinden: dubbel gevouwen papier

 

poezie01
Links: titel + schrijver van het gedicht. Rechts de visuele uitwerking/interpretatie van het gedicht

 

poezie01
Aan het einde van elk gedicht volgt een uitspraak van beroemde, en minder beroemde mensen die stotterden
poezie01
Spread
poezie01
Detail van de dubbele vouwwijze. De binnenkant en achterzijde van het papier speelt een belangrijke rol in het ontwerp en de betekenis
poezie01
Detail van een spread
poezie01
Spread van een gedicht. Door het kalkpapier zie je de verschillende lagen door elkaar drukken
poezie01
Detail van een gedicht dat doorloopt op de achterkant van de pagina

 

Project info

AKV | St. Joost
31 juli, 2015