Portfolio

I Love Meatless

Meatless Monday is een initiatief dat pleit voor 1 dag per week geen vlees eten. Dat is goed voor jezelf, voor het milieu, voor je medemens en voor dieren (er worden minder dieren geconsumeerd). Dit is één van mijn afstudeerprojecten van de kunstacademie, voortgekomen uit het thema Transport.

Er gaat natuurlijk een enorm proces vooraf aan onderstaande uitkomst, maar in het kort: uit onderzoek blijkt dat veel mensen geen dier kunnen eten dat ze kennen (paardenmeisjes eten geen paardenvlees etc.). Maar met koeien, varkens en kippen (het meest geconsumeerde vlees in Nederland) hebben we geen moeite, ook al weten we hoe het leven van een productiedier er aan toe gaat. Daarom wilde ik deze dieren een gezicht geven, een verhaal. Voor de uitwerking heb ik mij op 1 productiedier gericht: de kip (er worden jaarlijks, alleen al in Nederland, 7 miljard kippen geslacht). Daarbij zijn de kippen eigenlijk nog kuikens op het moment dat ze worden geslacht, niet qua uiterlijk, want ze zijn vetgemest tot een 2,5 kilo kip. Maar geestelijk zijn het kuikentjes van slechts 6 weken oud.

De uiteindelijk uitwerking van het project is een geïllustreerde infographic die het levensverhaal vertelt van Kipje. Vanaf het moment dat ze uit het ei kruipt tot ze bij de consument op het bord ligt. Het verhaal volgt haar leven op transport naar de opfokkerij, haar extreem snelle groei, de stressvolle reis naar de slachterij en uiteindelijk de slacht zelf. Tijdens de reis wordt een koppeling gemaakt met de 4 belangrijkste punten waarin Meatless Monday bijdraagt aan een betere wereld.

De infographic is nogal lang, en daarom uitgewerkt in een simpele website (zodat je kan scrollen om het hele verhaal te lezen). Deze site is niet responsief en gebruikt flash, dus deze bekijk je het beste op een computer. En natuurlijk hoop ik dat je aan het eind geïnspireerd bent geraakt en ook een bijdrage wilt leveren door 1 dag in de week geen vlees te eten! (dat hoeft natuurlijk niet per se op maandag!). Bekijk hier de infographic.

meatless_02
Meer groente minder vlees!

 

meatless_03
Het hoofdpersoon uit mijn verhaal: Kipje

 

meatless_04
Bekijk hier de totale infographic/website

 

Project info

AKV | St. Joost
31 juli, 2015